Dan ljudskih prava

  • Dan na koji se svake godine dodjeljuje Nobelova nagrada za dostignuća iz oblasti fizike, hemije, medicine, književnosti i Nobelova nagrada za mir.
  • Dan ljudskih prava
G Sort ascending Događaj
2001.
Generalni sekretar UN-a, Kofi Anan, dobio Nobelovu nagradu za mir.
1999.
Umro prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.
1996.
Predsjednik Južne Afrike Nelson Mendela potpisao Ustav kojim su svi građani, bez obzira na rasu, izjednačeni pred zakonom, kao završni čin u demontiranju sistema aparthejda u toj zemlji.
1961.
Jedan od najvećih jugoslovenskih i bh pisaca Ivo Andrić, dobio je Nobelovu nagradu za književnost. Odlučio je da polovinu iznosa od dodijeljene mu novčane nagrade, pokloni bibliotekama BiH.
1955.
U Varešu rođen Goran Ipe Ivandić, čuveni rock bubnjar.
1955.
Umrla Saša Božović, rođena Magazinović, srpska ljekarka i književnica, učesnica NOB-e.
1954.
Srpski i hrvatski pisci i lingvisti, postigli su u Novom Sadu "Novosadski dogovor" o srpskohrvatskom književnom jeziku, koji je potpisalo 25 uglednih stručnjaka za jezik. Zaključeno je da je narodni jezik Srba, Hrvata i Crnogoraca jedan jezik s dva izgovora, da su oba pisma ćirilica i latinica ravnopravni i da jezik ima zajednički pravopis.
1948.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Univerzalnu deklaraciju o pravima čovjeka. Taj datum se obilježava kao "Dan ljudskih prava".
1936.
Umro italijanski književnik Luigi Pirandelo.
1896.
Umro Alfred Bernard Nobel (Alfred Bernhard Nobel), švedski hemičar, pronalazač, filantrop, mirotvorac, kozmopolit i industrijalac, na čiju se godišnjicu smrti svake godine dodjeljuje Nobelova nagrada. Svečanost dodjele se održava u gradu Oslo. Prvi dobitnik Nobelove nagrade za mir je Henri Dunant.
1889.
Umro Ante Kovačić, hrvatski književnik.
1851.
Rođen čuveni američki bibliotekar Melvil Djui, poznat po izradi bibliotečke klasifikacije pod nazivom "Djuieva decimalna klasifikacija" i osnivač prve ustanove za obuku bibliotekara u SAD. Uspostavio  je i sistem pokretnih biblioteka i kolekcije slika.
1638.
Umro Ivan Gundulić, hrvatski književnik.
1520.
Njemački crkveni reformator Martin Luter u Vitenbergu, javno je spalio bulu kojom mu je Papa Lav X zaprijetio prokletstvom, ako se u roku od 60 dana ne odrekne jeresi. U januaru 1521. godine Luter je ekskomuniciran (isključen, prognan) iz rimokatoličke crkve.