Rođendan Umberta Eca

G Sort ascending Događaj
2005.
Michael E. Brown, Chad Trujillo i David L. Rabinowitz otkrili Eridu, najveću poznatu patuljastu planetu u Sunčevom sistemu, koristeći snimke prvobitno snimljene 21. oktobra 2003. u opservatoriji Mount Palomar.
2004.
U SAD je stupio na snagu zakon da svi stranci, koji žele da uđu u SAD, moraju dati otiske prstiju i biti fotografisani.
1991.
Kuba i SSSR potpisali su sporazum kojim je okončana povlašćena međusobna trgovina i ukinute vještački niske cijene.
1991.
Izvršni komitet SEV ocijenio da je ta organizacija, osnovana 1949., "iscrpila svoje mogućnosti". Nekoliko sedmica kasnije lideri zemalja članica su i formalno potvrdili gašenje SEV.
1991.
Umro južnoslavenski pisac Vasko Popa, najprevođeniji domaći pjesnik u drugoj polovini 20. vijeka. Nazivan je jezičkim čudotvorcem i posljednjim velikim originalnim pjesnikom. Djela: zbirke pjesama "Kora", "Nepočin-polje", "Sporedno nebo", "Uspravna zemlja", "Vučja so", "Živo meso", "Kuća nasred druma", "Rez", antologija narodnih umotvorina "Od zlata jabuka", antologija poetskog humora "Urnebesnik".
1976.
Diktatorski maoistički režim Crvenih Kmera donio je novi ustav Kambodže, kojim je naziv zemlje promijenjen u Demokratska Kampućija.
1972.
Američki predsjednik Richard Nixon naredio razvoj programa svemirskih šatlova.
1971.
Socijalistička vlada Čilea uspostavila je diplomatske odnose s Kinom.
1969.
SSSR je lansirao "Veneru 5", vasionski brod bez ljudske posade u pravcu Venere, a pet dana potom i "Veneru 6", koji su do te planete stigli 16, odnosno 17. maja.
1968.
Aleksander Dubček postao je prvi sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Čehoslovačke, umjesto Antonjina Novotnog, i ubrzo je otpočeo proces liberalizacije poznat kao "Praško proljeće" ili "socijalizam s ljudskim likom". Eksperiment je prekinut vojnom okupacijom Čehoslovačke u koje su trupe Varšavskog pakta ušle u avgustu 1968.
1961.
Vojna vlada Perua uhapsila je stotine ljudi pod optužbom da su komunisti.
1949.
U Moskvi je počelo savjetovanje vlada SSSR, Bugarske, Čehoslovačke, Mađarske, Poljske i Rumunije, na kojem je donesena odluka o stvaranju Savjeta za uzajamnu ekonomsku pomoć radi organizacije i usklađivanja dugoročnog razvoja zemalja članica. Iste godine SEV-u je pristupila Albanija, a 1950. Istočna Njemačka.
1942.
Na osnovu sporazuma s nacističkom Njemačkom Prvi korpus bugarske fašističke vojske u Drugom svjetskom ratu započeo je okupaciju jugoistoka Srbije. Oko 25.000 bugarskih vojnika zamijenilo je Nijemce u tom dijelu Srbije, a iz Niške Banje je terorom nad srpskim civilima rukovodio štab Korpusa.
1933.
Započeta izgradnja mosta "Golden Gate" u San Francisku.
1932.
Rođen Umberto Eco, talijanski romanopisac, esejist, filozof i lingvist.
1928.
Rođen pakistanski državnik Zulfikar Ali Buto, predsjednik Pakistana od 1971. do 1973, kada je postao premijer. U julu 1977. vojnim pučem ga je uklonio general Mohamed Zija ul Hak. Buto je uhapšen, a sud diktatorskog režima Zije u martu 1978. osudio ga je na smrt pod neuvjerljivim optužbama da je naredio ubistva političkih protivnika. Obješen je u aprilu 1979.
1919.
Adolf Hitler osnovao Nacional-socijalističku radničku partiju Njemačke, koja je prigrabila vlast 1933. kad je Hitler poslije izbora postao kancelar. Strahovlada nacističke partije u Njemačkoj i većem dijelu Evrope trajala je do 1945., kad je Njemačka u Drugom svjetskom ratu poražena i bezuslovno kapitulirala.
1919.
U Berlinu je počeo ustanak predvođen komunističkom organizacijom "Savez Spartaka", na čelu sa Rozom Luksemburg i Karlom Libknehtom.
1916.
Austrougarski generalštab u Prvom svjetskom ratu naredio je ofanzivu na Crnu Goru. Uprkos odlučnom otporu 60.000 slabo opremljenih boraca, austrougarske trupe su poslije jedne sedmice zauzele Cetinje i do 1918. držale Crnu Goru pod okupacijom.
1916.
Pred Medovskim zalivom u Albaniji u Prvom svjetskom ratu poslije eksplozije potonuo italijanski brod "Brindizi" s jugoslovenskim iseljenicima iz Kanade i SAD, koji su pošli da pomognu Srbiji i Crnoj Gori u ratu s Centralnim silama.
1895.
Njemački fizičar Wilhelm Conrad Röntgen saopštio da je pronašao x-zrake, kasnije po njemu nazvane "Rentgenovi zraci".
1895.
Afera Dreyfus: francuskom oficiru Alfredu Dreyfusu oduzet čin i izrečena kazna doživotne robije na Đavoljem ostrvu
1869.
Argentinske, brazilske i urugvajske snage zauzele su glavni grad Paragvaja Asunsion u ratu takozvane "tročlane alijanse".
1769.
Škotski izumitelj James Watt patentirao je svoj parni stroj.
1757.
Luj XV preživio pokušaj atentata od strane Robert-Françoisa Damiensa, koji je postao posljednja osoba u Francuskoj pogubljena vučenjem konjem i raščetvoravanjem, tradicionalnom i okrutnom kaznom primjenjivanom za regicid.
1554.
Izbio veliki požar u Eindhovenu