Na današnji dan

1135. - Rođen jevrejski filozof, ljekar, matematičar i astronom Mojsije ben Majmon, poznat kao Mojsije Majmonid, sljedbenik Aristotela, najveći jevrejski filozof Srednjeg vijeka. U najvažnijem filozofskom djelu "Vodič ljubavi" pokušao je da zasnuje religiju na racionalnim osnovama, što je izazvalo žestoku osudu ortodoksnih pristalica judaizma. Napisao je više astronomskih i matematičkih rasprava i 18 medicinskih traktata s teorijama znatno ispred vremena u kojem je živio.

1746. - Rođen španski slikar Fransisko Hose de Goja i Lusientes, umjetnik nemirnog i pustolovnog duha, koji je mimo ustaljenih šema najdublje obuhvatio stvarnost Španije. Postao je 1786. dvorski slikar i naslikao je niz portreta - među najboljima u tom žanru - članova kraljevske porodice, dvorskih uglednika i poznatih ličnosti. U kompozicijama iz istorije i savremenog života ispoljio je izrazitu sklonost ka sarkazmu i kritici društva. Opsjednut tragičnom sudbinom španskog naroda, stvorio je potresne slike-dokumenta /"Drugi maj 1808", "Treći maj 1808. - strijeljanje u Madridu"/, a u poznim godinama fantazmagorične prizore /"Saturn", "Prometej", "Ples vještica"/ i velike cikluse u bakropisu i litografiji. Pri kraju života, već oslijepio, morao je da emigrira u Francusku, gdje je umro 1828. Glavna djela: "Odjevena Maja", "Gola Maja", "Porodica Karlosa Četvrtog", "Marija-Lujza", "Slikar Fransisko Baje", grafički ciklusi "Kapričosi", "Užasi rata", "Poslovice", "Tauromahija".

1842. - Američki ljekar Kroford Long - prilikom hirurške intervencije u bolnici u gradu DŽeferson u američkoj državi DŽordžija - prvi upotrijebio eter kao anestetik.

1844. - Rođen francuski pisac Pol Verlen, boem i pustolov, čije su neposredne pjesme, pune lirizma i muzike, znatno uticale na simboličku školu. Djela: zbirke "Romanse bez riječi", "Galantne svečanosti", "Elegije", "Mudrost".

1853. - Rođen holandski slikar Vinsent van Gog, jedan od najoriginalnijih i najtemperamentnijih u istoriji slikarstva. Slikao je žarkim bojama, a njegova ekspresivna djela prodorne snage, građena na široko postavljenim bojenim plohama uznemirene fakture, koja u uskovitlanom kretanju prati oblik predmeta čvrstih kontura, neprevaziđena su u neposrednom izražavanju psihičkih stanja. Nepriznat za života, praćen je mnogim nedaćama koje su ga bacale u duboku depresiju. U nervnom rastrojstvu 1890. se ubio. NJegova djela - oko 850 slika i više od 900 crteža, mahom pejzaža, portreta i mrtvih priroda - presudno su uticala na modernu umjetnost.

1856. - U Parizu mirovnim ugovorom okončan Krimski rat vođen od 1853. između Rusije i Otomanskog carstva, kojem su se priključile Francuska, Velika Britanija i Sardinska kraljevina. Jednom od odredaba zagarantovana je unutrašnja samostalnost Srbije, ali je Turcima dopušteno da zadrže posjede u nekim većim gradovima.

1867. - Senatu SAD podnesen najneobičniji ugovor novijeg vremena - o kupovini od Rusije Aljaske, teritorije od milion i po kvadratnih kilometara, za samo 7,2 miliona dolara. Vrijednost Aljaske se pokazala već 1897. kad je otkriveno zlato, kasnije bogata nalazišta mnogih ruda, najzad i nafta.

1894. - Rođen ruski konstruktor aviona Sergej Vladimirovič Iljušin, koji je tokom tri decenije konstruisao više od 50 tipova aviona. Posebno je poznat po oklopnom jurišnom avionu "Il-2" za potrebe sovjetskog ratnog vazduhoplovstva u Drugom svjetskom ratu i putničkim avionima konstruisanim poslije rata /"Il-12", "Il-18", "Il-62", "Il-86"/.

1905. - Grci na Kritu podigli ustanak protiv turske vladavine. To grčko ostrvo u Sredozemnom moru pripalo je Grčkoj 1913, poslije balkanskih ratova.

1940. - Japan uspostavio marionetsku vladu u okupiranoj Kini.

1944. - Britanski i američki bombarderi drugi put u Drugom svjetskom ratu zasuli Niš tepihom bombi, usmrtivši najmanje 50 srpskih civila. Prilikom prvog bombardovanja grada u oktobru 1943, poginulo je više od 250 ljudi.

1945. - Sovjetska armija u Drugom svjetskom ratu oslobodila poljsku baltičku luku Dancig.

1950. - Umro francuski državnik Leon Blum, vođa Socijalističke stranke od osnivanja 1920, prvi socijalista premijer Francuske. Predvodio je vladu Narodnog fronta 1936. i 1937. i u proljeće 1938, a treći put je bio premijer 1946. i 1947. U Drugom svjetskom ratu Nijemci su ga internirali u koncentracioni logor Dahau.

1967. - NATO zatvorio vojne štabove u Francuskoj, pošto je predsjednik Šarl de Gol odlučio da povuče zemlju iz tog zapadnog vojnog saveza pod dominacijom SAD.

1973. - Posljednji kontingent trupa SAD napustio Južni Vijetnam, okončavajući direktno vojno uplitanje Vašingtona u Vijetnamski rat, tokom kojeg je poginulo više od 58.000 američkih vojnika. Uz smanjenu pomoć pokrovitelja s druge strane Tihog okeana, marionetski sajgonski režim je srušen 1975, poslije čega su Sjeverni i Južni Vijetnam ujedinjeni.

1973. - Sa glavne željezničke stanice u Beogradu ispraćena posljednja kompozicija s lokomotivom na parnu vuču.

1974. - Prvi kineski putnički avion sletio u Njujork.

1979. - Iranci na dvodnevnom referendumu ubjedljivom većinom izglasali uspostavljanje Islamske republike.

1981. - Predsjednika SAD Ronalda Regana, u trenutku dok je izlazio iz jednog hotela u Vašingtonu, lakše ranio atentator Džon Hinkli.

1983. - Umro srpski političar i pisac Rodoljub Čolaković, učesnik građanskog rata u Španiji i jedan od organizatora ustanka u Srbiji u Drugom svjetskom ratu. Kao pripadnik ljevičarske terorističke organizacije "Crvena pravda" 1921. je uhapšen i osuđen na 12 godina zatvora pod optužbom za umiješanost u atentat na ministra unutrašnjih poslova Milorada Draškovića. Na robiji je s Mošom Pijade preveo prvi tom "Kapitala" Karla Marksa i "Bijedu filozofije". Djela: "Španija u plamenu", "Kuća oplakana", "Zapisi iz Narodnooslobodilačkog rata", "Utisci iz Indije", "Susreti i sjećanja", "Kazivanje o jednom pokoljenju".

1986. - Umro američki filmski glumac Džejms Kegni, umjetnik nesvakidašnje energije i ekspresivnosti, koji je u žanru kriminalističkog filma bio personifikacija "anđela garava lica", folklornog heroja epohe prohibicije i velike ekonomske krize. Filmovi: "Državni neprijatelj", "Grešnikov odmor", "Prolaz za pakao", "Huk gomile", "Pobjednik uzima sve", "Anđeli garava lica", "San ljetnje noći", "Oklahoma Kid", "Jenki Dudl Dandi" (nagrada "Oskar"), "Krv na suncu", "Bijelo usijanje", "Cijena slave", "Čovjek sa hiljadu lica", "Jedan, dva, tri", "Regtajm".

1990. - Parlament Estonije proglasio SSSR okupatorskom silom i zatražio punu nezavisnost.

1993. - Vlada u Skoplju odbacila naziv "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija", koji su predložili međunarodni posrednici radi priznavanja novostvorene države i njenog prijema u UN.

1997. - U bombaškom napadu tokom mitinga u glavnom gradu Kambodže Pnom Penu, ubijeno 10 i ranjeno više od 100 ljudi, uključujući vodeće kambodžanske opozicione političare.

1999. - U trećem napadu na čačansku fabriku "Sloboda" od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, gotovo sasvim su uništeni pogoni za proizvodnju usisivača, električnih šporeta i ostale bijele tehnike, a šteta poslije vazdušnih udara procijenjena je na najmanje 300 miliona dolara.

2000. - Međunarodni donatori odobrili na Donatorskoj konferenciji u Briselu 2,4 milijarde evra za ekonomski razvoj i rekonstrukciju na Balkanu.

2006. - Na banjalučkoj Klinici za ortopediju i traumatologiju urađena prva operacija ugradnje vještačkog kuka, prema najsavremenijim hirurškim metodama.