Na današnji dan

1459 - Rođen je holandski sveštenik Adrijan Florison, koji je kao papa Adrijan VI u januaru 1522. postao jedini Holanđanin poglavar rimokatoličke crkve u njenoj istoriji. Umro je u septembru 1523. nakon pontifikata od nepune dvije godine. Nije uspio da ostvari zamisao o zajedništvu evropskih zemalja u ratu protiv Turaka.

1810 - Rođen je italijanski sveštenik Vinčenco Ðoakino Peči, koji je kao papa Lav XIII tokom pontifikata od 1878. Do smrti 1903. svesrdno podupirao Katoličku akciju, specifičan duhovno intelektualni pokret. Katolička akcija je ubrzo prerasla u političku snagu značajne težine i ostavila je veliki trag u idejama političke desnice. Upamćen je i po nastojanju da rimokatolička crkva otvorenije prilazi novim naučnim dostignućima.

1817 - Rođen je mađarski pisac Janoš Aranj, najveći mađarski epski pjesnik, uz Šandora Petefija, najznačajniji predstavnik "narodnjačkog" pravca koji je dominirao mađarskom literaturom 19. vijeka. Prevodio je Vilijama Šekspira i Aristofana I pisao studije o estetici, metrici i istoriji umjetnosti. Ostala djela: trilogija "Toldi", "Toldijeva ljubav", "Toldijevo veče" (epski spjev o mađarskom narodnom junaku Miklošu Toldiju), balade "Božji sud","Agneza", "Komešanje", "Kralj Lajoš V".

1824 - Rođen je češki kompozitor, dirigent i pijanista Bedžih Smetana, začetnik i najznačajniji predstavnik češkog muzičkog nacionalizma. Inspirisao se narodnim legendama,istorijom i folklorom. Djela: opere "Prodana nevjesta", "Dalibor","Libuša", "Poljubac", ciklus simfonijskih poema "Moja domovina", gudački

kvartet "Iz moga života", klavirske i kamerne kompozicije.

1855 - Umro je ruski car Nikolaj I Pavlovič Romanov. Vladao je od 1825. do smrti. Ugušio je 1825. ustanak dekabrista (pobuna petrogradskih pukova-pod uticajem modernih intelektualnih stremljenja) a 1831. ustanak u Poljskoj. Bio je izrazito reakcionarno orjentisan, tokom njegove vladavine sumnjičeni su mnogi ruski pisci, poput Puškina, Ljermontova, Belinskog, Ševčenka. U dogovoru s Austrijom, ugušio je 1849. revoluciju u Mađarskoj. Rusiju je, uglavnom na račun Turske, proširio, pripojivši Jermeniju, Zakavkazje, istočne obale Crnog mora i ušće Dunava, ali je izgubio Krimski rat. Taj rat vođen od 1853. protiv Turske, kojoj su se pridružile Francuska, Britanija i Sardinija (Pijemont), okončan je godinu dana poslije njegove smrti Pariskim mirom. Rusija je izgubila pravo da drži flotu u Crnom moru i podiže tvrđave na njegovim obalama, kao i dio Besarabije i protektorat nad dunavskim kneževinama (Vlaška i Moldavija).

1876 - Rođen je italijanski rimokatolički sveštenik Euđenio Pačeli, od 1939. do smrti 1958. papa Pije XII. Pred kraj Drugog svjetskog rata i neposredno poslije njega blagonaklono je posmatrao i pomagao bijeg pripadnika poraženih formacija putem takozvanih "pacovskih kanala" - mreže pomoću koje su se nacisti prebacivali najčešće u Latinsku Ameriku.

1900 - Rođen je srpski glumac Milivoje Živanović, prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Karijeru je počeo u putujućem pozorištu Udruženja glumaca, a zalaganjem Branislava Nušića postao je stalni član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Kasnije je prešao u Skoplje, a 1932. ostvario je dugogodišnji san - primljen je u Narodno pozorište u Beogradu. Kad je 1947. Osnovano Jugoslovensko dramsko pozorište, koje je okupilo veliki dio glumačke elite, našao se u novom ansamblu. Za izuzetne glumačke kreacije dobio je niz priznanja, uključujući "Zlatnu medalju Stanislavskog" koju mu je dodijelio Moskovski hudožestveni teatar na čijim je daskama često gostovao.

1909 - Intervencijom evropskih sila Austro-Ugarska je zaustavljena u namjeri da zarati protiv Srbije tokom krize izazvane austrijskom aneksijom Bosne i Hercegovine, u istoriografiji poznate kao Aneksiona kriza.

1919 - U Moskvi je počeo osnivački kongres Treće komunističke internacionale, poznate kao Kominterna, koji je naložio osnivanje u svim zemljama novih komunističkih partija, koje će biti sekcije Kominterne.

1921 - Umro je bivši crnogorski vladar Nikola Petrović. Poslije invazije austrougarskih trupa, u januaru 1916. potpisao je kapitulaciju i napustio Crnu Goru. Velika Narodna skupština u Podgorici ga je 26. novembra 1918. zbog izdaje 1916. zbacila sa prestola i proglasila prisajedinjenje Crne Gore - Srbiji. Imao je literarne ambicije i smatrao je sebe velikim književnikom, ali ga je ozbiljna književna kritika smatrala diletantom.

1930 - Umro je engleski pisac Dejvid Herbert Lorens, koji je opisivanjem seksualnosti skandalizovao puritansko britansko društvo. Bio je preokupiran problemom seksualnih odnosa, zainteresovan za primitivne religije i misticizam i neprijateljski raspoložen prema industrijskom 20. vijeku, puritanizmu I anglosaksonskim društvenim konvencijama. Djela: romani "Bijeli paun", "Sinovi i ljubavnici", "Ljubavnik ledi Četerli", "Zaljubljene žene", "Duga", priče "Pruski oficir", "Engleska, moja Engleska", "Žena koja je ođahala", eseji "Psihoanaliza i nesvjesno", "Pokreti u evropskoj istoriji", "Studije o klasičnoj američkoj književnosti", "Pornografija i opscenost", "Apokalipsa", pjesme "Ljubavne i druge pjesme", "Amores", "Kornjače", "Ptice, zvjeri i cjveće".

1931 - Rođen je sovjetski državnik Mihail Sergejevič Gorbačov, posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza. Poslije preuzimanja vlasti 1985. otpočeo je promjene poznate kao "glasnost" i "perestrojka". Okončao je razdoblje "Hladnog rata" i odrekao se čvrste kontrole nad članicama Varšavskog pakta, što je dovelo do pada režima u istočnoevropskim zemljama. Proces koji je započeo nije uspio da kontroliše, zbog čega se 1991. raspao Sovjetski Savez, što ni on politički nije uspio da preživi, čemu je odlučujuće doprinio njegov bivši politički štićenik Boris Jeljcin, koji je postao prvi predsjednik Rusije.

1939 - Umro je engleski egiptolog Hauard Karter, koji je 1922. otkrio grobnicu egipatskog faraona Tutankamona.

1943 - U Drugom svjetskom ratu u Bizmarkovom moru počela je pomorska bitka, u kojoj su saveznički avioni potopili 12 japanskih ratnih brodova, sprečivši ih da dopreme pojačanja na Novu Gvineju. Tokom bitke poginulo je oko 4.000 Japanaca.

1946 - Ho Ši Min je izabran za predsjednika Sjevernog Vijetnama.

1949 - Američki kapetan Džejms Galaher se avionom B-50, poslije leta od 37.742 kilometra, koji je trajao 94 časa i jedan minut, spustio u bazu Fort Vort u Teksasu, okončavši prvi let oko Zemlje bez spuštanja.

1956 - Francuska je priznala nezavisnost Maroka.

1972 - SAD su lansirale vasionski brod "Pionir 10", kojim su - prije nego što je napustio Sunčevi sistem - prvi put ispitivane planete Jupiter i Neptun.

1994 - Poslije četvorodnevnih pregovora pod pritiskom SAD, predstavnici Hrvatske i bosanskih Muslimana i Hrvata su u Vašingtonu potpisali okvirni preliminarni sporazum o stvaranju Muslimansko-hrvatske federacije u BiH. U konačnom obliku Sporazum je potpisan u Vašingtonu 18. marta, u prisustvu predsjednika SAD Bila Klintona.

1995 - Protiv bivšeg sedmostrukog šefa vlade Italije Ðulija Andreotija podignuta je optužnica za povezanost s mafijom.

1999 - Hutu pobunjenici u Ruandi ubili su osam od 17 stranih turista koje su oteli prethodnog dana. Otmičari su docnije likvidirani.

2003 - U Alžir je kao prvi francuski predsjednik od 1962. kada je Alžir stekao nezavisnost, doputovao Žak Širak.

2004 - U koordinisanim samoubilačkim napadima u Bagdadu I Kerbali dok su šiitski vjernici proslavljali praznik Ašuru, ubijeno je više od 170 ljudi.

2005 - Umro je bivši vrhovni rabin Jugoslavije Cadik Danon, dugogodišnji diplomata SFRJ. Obavljao je dužnosti otpravnika poslova ambasade Jugoslavije u Stokholmu i šefa Odsjeka za nordijske zemlje u Ministarstvu inostranih poslova. Nakon penzionisanja 1970. nalazio se na funkciji vrhovnog rabina Jugoslavije.