Crtice iz prošlosti

G Sort ascending Događaj
2008.
Umro ser Edmund Hilari Novozelanđanin, prvi čovjek koji je osvojio vrh svijeta Mont Everest i ušao u legendu kao jedan od najvećih avanturista 20. vijeka.
1995.
Turski dnevnik "Sabah" zatražio od Alije Izetbegovića da se izjasni je li za diktatorsku ili demokratsku državu i objašnjenje o sudbini 350 miliona dolara s računa otvorenog u Švajcarskoj, s kojeg su on i članovi njegove porodice podizali novac. Pisanje lista izazvalo je veliku buru, ali odgovori nikad nisu dati.
1966.
Umro švajcarski skulptor i slikar italijanskog porijekla Alberto Đakometi, čije je obimno, raznovrsno i osobeno djelo izraz gotovo svih dominantnih strujanja umjetnosti 20. vijeka. U ranom periodu stvarao je pod uticajem kubizma i nadrealizma, kasnije se bavio prostornim konstrukcijama, pri čemu je eteričnim izduženim figurama skulptura podvlačio prazninu okolnog prostora, a pozna djela oličavaju tragičan egzistencijalistički humanizam.
1946.
Ustavotvorna skupština u Tirani proglasila Narodnu Republiku Albaniju.
1928.
Umro engleski pisac Tomas Hardi, slikar sela i provincijske varošice, koji je prvi u engleskoj literaturi stvorio tzv. pokrajinski roman i pripovijetku. Djela: romani "Pod zelenim drvetom", "Daleko od razuzdane gomile", "Povratak domoroca", "Tesa od Arbervilovih", "Neznani DŽud", zbirke pripovijedaka "Priče iz Vaseksa", "Životne male ironije", "Plemenite gospe", "Promijenjeni čovjek", epska drama "Dinasti", više zbirki pjesama.
1848.
Umro pisac Sima Milutinović - Sarajlija, preteča srpskih romantičara i autor djela nacionalno-romantičarske egzaltacije, koji je nadimak dobio prema mjestu rođenja. Školovao se u Beogradu, Zemunu, Segedinu, Sremskim Karlovcima. Borio se u ustancima Srbije za nezavisnost, a na Cetinju je od 1827. bio sekretar vladike Petra Prvog Petrovića Njegoša i vaspitač i pjesnički učitelj njegovog sinovca Rada, kasnije Petra Drugog Petrovića Njegoša. Na poziv kneza Miloša Obrenovića vratio se 1831. u Srbiju, gdje je bio diplomatski agent za veze s Crnom Gorom, sekretar Ministarstva prosvjete, istoriograf kneza Miloša. Djela: spjevovi "Srbijanka", "Trojebratstvo", "Trojesestarstvo", tragedija "Obilić", istorijski spisi "Istorija Srbije", "Istorija Crne Gore", zbirka narodnih pjesama "Pjevanija crnogorska i hercegovačka".
1843.
Umro američki pravnik i pisac Frensis Skot Ki, koji je napisao riječi američke himne "Zastava prošarana zvijezdama i prugama".
1843.
Austrijski car Ferdinand Prvi u vrijeme najvećeg uspona Ilirskog preporoda zabranio upotrebu ilirskog imena, posebno u "novinama i javnim spisima".
1842.
Rođen američki filozof i psiholog Vilijam Džejms, tvorac personalističke verzije pragmatizma, prema kojoj u osnovi istinitog saznanja leži "volja za vjerovanjem". Djela: "Pragmatizam", "Principi psihologije", "Volja za vjerovanjem", "Eseji o radikalnom empirizmu", "Razlike u religioznom iskustvu".
1569.
U Engleskoj, pod patronatom kraljice Elizabete Prve, u katedrali Svetog Pavla u Londonu prvi put organizovana lutrija.
1503.
Rođen italijanski slikar Đirolamo Frančesko Marija Macola, poznat kao Parmiđanino, portretista koji je težio da izrazi unutrašnji život modela. Radio je freske i oltarske slike u Parmi, Rimu i Bolonji.
347.
Rođen vizantijski car Flavije Teodosije Prvi, nazvan Teodosije Veliki, koji je vladao Vizantijom od 379. do 392. - kad je obnovio cjelovito Rimsko carstvo, kojim je do smrti 395. upravljao kao njegov posljednji vladar. Prije dolaska na prijesto istakao se kao vojskovođa u ratovima protiv Pikta, Škota, Alemana i Sarmata a rimski car Flavije Gracijan u januaru 379. proglasio ga je savladarem, prepustivši mu vlast u istočnom dijelu carstva. Stupivši na prijesto, za razliku od prethodnika, nije uzeo titulu pontifeksa maksimusa. Ubrzo je izgradio snažnu armiju, konsolidovao prilike na nemirnom Balkanskom poluostrvu i uspostavio primirje s Vizigotima, u ljeto 381. sazvao je Drugi vaseljenski sabor u Carigradu, a u februaru 391. zabranio je paganske obrede i proglasio hrišćanstvo jedinom zvaničnom religijom. Poslije pregovora sa Persijom, s kojom se sporio za prevlast u Jermeniji, mirovnim ugovorom je za dug period učvrstio istočne granice carstva. Pred kraj vladavine predao je vlast u Istočnom rimskom carstvu starijem sinu Arkadiju, u Zapadnom mlađem Flaviju Honoriju. Zapadno carstvo je zbacivanjem posljednjeg rimskog cara Romula Avgustula 476. srušio germanski vođa Odoakar, a Istočno Turci 1453. zauzimanjem Carigrada, kad je ubijen posljednji vizantijski car Konstantin Jedanaesti - Dragaš.