Doček julijanske Nove godine

G Sort ascending Događaj
1997.
U centru Beograda na dočeku Nove godine prema julijanskom kalendaru, poznate kao srpska Nova godina, u organizaciji beogradskih studenata i koalicije opozicionih partija "Zajedno" okupilo se najviše ljudi na jednom mjestu u istoriji grada - procijenjeno je da je proslavi prisustvovalo između 500.000 i 700.000 Beograđana.
1991.
Na svjetskom prvenstvu u australijskom gradu Pert jugoslovenski vaterpolisti osvojili zlatnu medalju. Jugoslavija je prvi put postala prvak svijeta u vaterpolu u Madridu 1986.
1977.
Umro francuski režiser i scenarista Anri Žorž Kluzo, čiji su filmovi prepoznatljivi po oporom realizmu. Filmovi: "Kej `Orfevr`" /nagrada "Zlatni lav"/, "Misterija `Pikaso`" /nagrada "Zlatna palma"/, "Ubica stanuje na broju 21", "Gavran", "Nadnica za strah", "Dijabolični", "Istina".
1941.
Umro irski pisac Džejms Džojs, jedan od najvećih u 20. vijeku, koji je eksperimentima u narativnoj tehnici i strukturi romana, primjeni toka svijesti i novatorskom odnosu prema jeziku dao nov pravac modernoj književnosti. Počeo je kao buntovnik protiv rimokatoličke vjerske zatucanosti i uskogrudosti irske sredine, a glavni grad Irske Dablin, njegovu istoriju, žitelje i topografiju učinio je središnjom temom svog djela. U najpoznatijem djelu - romanu "Uliks" - na 700 stranica opisao je jedan dablinski dan svog junaka, prema jednom književnom kritičaru - "na vješt i katkad neprimjetan način, lica i događaji paralelni su onima u Homerovoj 'Odiseji', čiji se gotovo svaki detalj može naći u 'Uliksu'". Taj humorni, vitalni i robustni roman označio je revoluciju epskog oblika i vjerovatno je uticao jače od bilo kojeg djela na razvoj književnosti 20. vijeka. Ostala djela: romani "Portret umjetnika u mladosti", "Fineganovo bdijenje", pjesme "Kamerna muzika", pripovijetke "Dablinci", drama "Izgnanici".
1906.
Umro ruski fizičar i elektroinženjer Aleksandar Stepanovič Popov, koji je pronašao i uspostavio prvu radiotelegrafsku vezu. Prije italijanskog pronalazača Giljelma Markonija napravio je prvi radio-prijemnik.
1898.
1898. - Francuski pisac Emil Zola pod naslovom "Optužujem" objavio u listu "L'oror" otvoreno pismo predsjedniku Republike u kojem je ukazao na mahinacije najviših vojnih krugova i zatražio oslobađanje kapetana Alfreda Drajfusa, osuđenog na montiranom procesu 1894. na doživotnu robiju zbog navodnog odavanja vojnih tajni Njemačkoj. Drajfus je na obnovljenom procesu oslobođen optužbi i 1906. rehabilitovan, vraćen u vojsku i unaprijeđen u čin majora.
1854.
Poslije britansko-kineskog rata, koji je Evropljanima omogućio prodor na Daleki istok, američki i ruski brodovi su uplovili u luku Uraga kod Eda /Tokio/, gdje je potpisan ugovor kojim je Japan otvorio vrata američkoj trgovini. U posljednje četiri godine potpisivanjem sličnih ugovora sa Rusijom, Velikom Britanijom, Holandijom i drugim zemljama Japan je stavljen u polukolonijalni položaj. Kao odgovor na invaziju stranaca pobunili su se svi slojevi društva, uz čiju pomoć je car 1867. zbacio šoguna i prenio prijestonicu iz Kjota u Edo. Zatim je carskim reformama okončan feudalni poredak i počela brza industrijalizacija Japana.
1806.
Rođen srpski pisac Jovan Sterija Popović, prvi srpski komediograf, koji je ismijavao mane tadašnjeg društva, naročito pomodarstvo, pokondirenost i nadriučenost. Poslije završetka studija prava u Kežmarku u Slovačkoj radio je kao advokat u rodnom Vršcu, potom je prešao u Srbiju i postao profesor prava na liceju, prvo u Kragujevcu, pa u Beogradu. Kao načelnik Ministarstva prosvjete Srbije obavio je pionirski rad u organizovanju školstva, pokrenuo inicijativu za osnivanje Akademije nauka, Narodne biblioteke i Narodnog muzeja. Učestvovao je u organizovanju prvog beogradskog teatra, koji je otvoren izvođenjem njegove tragedije "Smrt Stefana Dečanskog". U početku je pisao pod uticajem Lukijana Mušickog i Milovana Vidakovića, ali je "Romanom bez romana" napustio romantičarsku i avanturističku književnost. Ostala djela: komedije "Laža i paralaža", "Pokondirena tikva", "Zla žena", "Tvrdica ili Kir-Janja", "Rodoljupci", zbirka pjesama "Davorje".