1976.

 • U Sarajevu je 03.10.1976. godine umro Ivica Matić, pjesnik kamere. Još za svog kratkog života, ponio je epitete jednog od najtalentovanijih sineasta bih kinematografije. Nedopustivo kratki život, proživio je u neprekidnoj želji da pruži oduška svom prebogatom talentu, uvijek s mislima na rodno selo Ivančevo.

  Malo znamo o Ivici Matiću "poeti kamere", kako su ga njegovi najbliži prijatelji i kolege iz filmskog svijeta zvali. Kao kompletan autor - snimatelj, reditelj i montažer, ostvario je više desetina amaterskih filmova, uglavnom, u žanru tzv. eksperimentalnog filma. Na TV je radio autorske priloge za dokumentarni program. Nažalost, u 28-oj godini života, smrt je prekinula njegov stvaralački polet. Ostaje vječiti pomen na Ivicu Matića i njegov urođeni i nenadmašni talenat.

   

  (Krešimir Romić - "Vremeplov" Zavičajna zbirka Opće biblioteke Vareš, 2002.)

1948.

 • Ivica Matić rođen je u selu Ivančevo, općina Vareš 13.maja 1948.godine. Prve godine života i školovanja proveo je u Varešu, a nakon završene osmoljetke, upisuje se u srednju medicinsku školu u Sarajevu, ali je brzo napušta i prelazi u gimnaziju. Nakon toga, odlučuje se za srednju geodetsku, Na TV Sarajevo počinje raditi 1968.godine, najprije kao snimatelj, a zatim kao redatelj. Istovremeno radi kao amater u okviru "Kino-kluba" Sarajevo, a povremeno i za akademski "Foto" i "Kino" klub, te filmski klub "Riječ mladih". Diplomirao je u Zagrebu 1976. na Odsjeku za kameru. Njegov jedini i najznačajniji film je "Žena s krajolikom" (1976). Matić je u navedenom filmu pokazao izvanredan i prefinjen osjećaj za fotografiju i atmosferu, postajući tako s prvim i jedinim filmom obećavajuće ime bih kinematografije

  Ostala njegova djela:

  1966. - "Poljubite psa", kratki igrani film

  1967. - "Poljubi me da ti rodim psa", kratki igrani film

  1967. - "Svete grudi", kratki igrani film

  1968. - "Pokoj duši svakog dana", kratki dokumentarni film

  1968. - "Šta ste prije izgubili : nevinost ili dječiji doplata", kr.ig,f

  1969. - "Intervju s ljubavnicom", kratki igrani film

  1970. - "Vjenčanje", kratki igrani film

  1970. - "Ivice Matića film", kratki igrani film

  1970. - "Proces", kratki dok. film

  1971. - "Nevina dama u zelenoj travi", kratki igr. film

  1971. - "Mali oglasi" (In memoriam), kratki dok. film

  1971. - "Veselo društvo na obali", kratki dok. film

  1971. - "Portret s cigaretom", kratki dok. film

  1976. - "Teška voda", kratki  dok. film

  1976. - "Žena s krajolikom"