Ponedjeljkom

Radni sastanak održan u uobičajenom terminu. Njime započinjemo aktivnosti za ovu sedmicu.

Prva tema – grijanje! Zbog specifičnosti prostora u kojemu je naša Biblioteka smještena i činjenice da smo naslijedili prijeratno staklo i način na koji je uramljeno – u aluminijske, tanke vođice, koje ne dihtuju dovoljno kako u izlozima, tako i u ostalom dijelu staklenih površina, izgubi se emitovana toplota – naročito u prizemlju, našem Centralnom odjeljenju. Na spratu je nešto toplije, ali – daleko od  potrebnog. Nažalost, problem zagrijavanja prostora Biblioteke prisutan je još od vremena pokretanja rada u poslijeratnom periodu.

Druga tema odnosila se na zatvaranje izložbe fotografija na temu „Plavo nebo iznad Vareša“. Još jednom je naglašena uspješnost ovog projekta i činjenica da se kao trajna vrijednost sačuvala 191 fotografija izrađena u boji i pohranjena u albume. One će se nadalje koristiti u svrhe promocije turističkih potencijala grada Vareša i okoline. Mogu se pogledati na zahtjev u prostorijama čitaonice.

Treća tema bila je u vezi prikupljanja sredstava za prvo, bibliotečko izdanje u vidu publikacije sa većim materijalnim obimom. Za početak smo se obratili našim kolegama iz susjednih biblioteka.

Četvrta tema bila je informacija u vezi s povećanjem bibliotečkog fonda, koju je obezbijedio naš Osnivač – općina Vareš. Zahvalni smo na razumijevanju i pomoći.

Peta tema ticala se naše obaveze dostave pisanih izvještaja uz potrebnu dokumentaciju onima, koji su podržali naše projekte: Federalno ministarstvo kulture i sporta te Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK-a. Koristimo priliku da izrazimo riječi zahvalnosti i na ovaj način!

Šesta tema ticala se informacije u vezi s projektima iz protekle godine -2020., gdje se očekivao ishod.

Nastavljamo sa aktivnostima i u ovoj, radnoj sedmici: zaduživanje i razduživanje pozajmljene, bibliotečke građe, stručna obrada novih naslova, rad sa korisnicima u stručnom odjeljenju, obrada zavičajne građe, rad na fb stranici Biblioteke te održavanje sistema centralnog grijanja kao preduvjet svim opisanim aktivnostima. Kao što smo Vam i najavili, ovo bi bio najkraći rezime ponedjeljkom u vezi s planiranim i realiziranim aktivnostima Opće biblioteke Vareš.

Kolektiv: Ilijana, Fata, Amerita, Vedrana, Jasmina, Samida.

Očekujemo Vas!