Iz rukopisa Krešimira Romića, našeg bivšeg direktora, kasnije - prvog rukovodioca odjeljenja Zavičajna zbirka Opće biblioteke Vareš, dajemo skraćeni pregled zanimljivih dešavanja u vezi s radom Planinarskog društva "Perun" od njegova osnivanja pa do poslijeratnog perioda. Vjerujemo da je današnja "priča" našeg "Peruna" umnogome izmijenjena i prilagođena vremenu i ljudima - Varešanima i vareškim gostima, planinarima i ljubiteljima prirodnih ljepota ovoga kraja. Ovo je ujedno i podsjećanje na sve dobre i vrijedne vareške entuzijaste, koji su "utkali" svoje ime u rad Društva i učinili ga besmrtnim. Također, ovo je i poziv onima koji vole planinski ambijent i "rekreativno pješačenje", da posjete naš Perun i uživaju u onome što ovaj Dom danas nudi.

Slijedi Krešina zabilješka:

 

Planinarsko-smučarsko društvo „Perun“ Vareš

  • 1926. Formirano je Planinarsko društvo u Varešu pod nazivom „KOSMOS“. Prvi predsjednik bio je Lukaček, a društvo je u startu okupljalo pretežno činovnike. Godinu dana kasnije, radnici su „istisnuli“ činovnike i u planinarstvu našli mogućnost odmora i slobodnog okupljanja.
  • 1933 - 1936. – Dom „Kosmos“ na Perunu građen je od 1933. do 1936.godine. Među osnivačima „Kosmosa“ bili su: Ivan Kentrić, Čupka, Selak, Zobkov, Klicić, Vojčuh, Šumanjski, Dželetović, Gavrić, Bodler, Filipović, Sembjeda, Dursum, Miketin, Knih i dr. Novosagrađeni dom bio je brvnara tirolskog tipa, sa palačama za spavanje. Žene su dobrovoljno čistile dom, a svi posjetioci su jeli sa jedne sofre.
  • 1942. – Aktivnost „Kosmosa“ tokom Drugog svjetskog rata je prestala, imovina je opljačkana, da bi 4.jula 1942.godine dom bio zapaljen i potpuno uništen.
  • 1946. – Nakod Drugog svjetskog rata u Vareš Majdanu se formira Sportsko društvo „Metalac“ sa brojnim klubovima iz koga se  1948.godine izdvaja Planinarska sekcija i registruje u Planinarsko-smučarsko društvo „PERUN“ Vareš.
  • 1948. – 1952. – Nakon formiranja društva, planinari su sa velikim elanom prišli izgradnji novoga doma na Perunu. Sav materijal za dom iz Vareša iznesen je na rukama, a građu su nosili ljubitelji prirode od 7 do 77 godina. Dom sa nazivom „JAVORJE“, svečano je otvoren u augustu 1952.godine sa preko 5 000 posjetilaca.
  • 1955. – Društvo „Perun“ u startu ima oko 500 članova; već 1953.godine učestvuje u Velikom sletu planinara na Tjentištu, a 1955.godine dobitnik je „Zlatne plakete“  -najvećeg priznanja na polju planinarstva u tadašnjoj Jugoslaviji.
  • 1960. – Smučarska sekcija Planinarskog društva „Perun“, okupljala je šezdesetih godina 120 aktivnih članova, od čega je 20 bilo osposobljeno za instruktore smučanja. Vareški smučari u tom periodu činili su okosnicu „Ski-reprezentacije Bosne i Hercegovine u alpskim disciplinama. Posebno su se isticali smučari: Jozo Klicić, Zdravko Gavran, Vlatko Andrijević, Alija Likić i Franjo Vodopivec …
  • 1964. – Najveća masovnost u PSD „Perun“, zabilježena je 1964. godine sa 1.350 članova. Tada je za „Perun“ bila predviđena i izgradnja žičare, ali se i pored  trasirane linije od toga odustalo.
  • 1976. – Na „Perunu“ je u povodu 50-godišnjice uspješnog rada društva, održan masovni slet planinara. Tom prilikom uručena su jubilarna priznanja planinarima i smučarima.
  • 1977. – Odmah nakon objave (iz Atine) vijesti o dobijenoj organizaciji ZOIL – Sarajevo `84., na Perunu je organizovana prva škola sijanja. Održano je u nizu dvanaest škola skijanja za početnike  sa prosječno 100 novopečenih smučara (kroz sve škole preko 100 smučara).
  • 1984. – U godini velike Sarajevske zimske olimpijade, vareški planinari i smučari učestvovali su u nošenju olimpijskog plamena. Organizovani su i odlasci na brojna olimpijska takmičenja.
  • 1986. – Velika svečanost u povodu 60 – godišnjice PSD „Perun“ Vareš, organizovana je krajem 1986.godine u Sali „Partizan“. Tom prilikom, tadašnji predsjednik Planinarskog saveza Jugoslavije, Miroslav Franjković – rođeni Varešanin sa Pogari, uručio je istaknutim članovima najveća planinarska priznanja, a posebno jubilarna priznanja dobili su: PSD „Perun“ Vareš i pojedinci: Mirko Đeletović, Franjo Safner, Pavo Miketin i Rade Dursum.
  • 1992. – 1995. – Od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu (`92. - `95.), jenjavala je i aktivnost na Perunu. Velika je sreća da je dom „Javorje“ sačuvan.
  • Danas - Pokrenuta je uspješna aktivnost na renoviranju doma "Javorje" i omasovljenju planinarsko-smučarskog društva "Perun" Vareš.

 

( Opća biblioteka Vareš – Zavičajna zbirka – iz rukopisa Krešimira Romića  iz 2000/2001. godine)